Yrkeshögskola är en utbildning på eftergymnasial nivå som är minst ett år. Utbildningarna är specifikt inriktade på yrkeskategorier som det är behov av och tanken är att eleverna ska studera nära arbetslivet. Allt fler som går på en yrkeshögskola får jobb direkt efter sin examen.
Av alla som gick en yrkesutbildning 2016 hade 93% jobb ett år efter examen. En anledning till detta är att vi har en högkonjunktur i Sverige där allt fler söker utbildad personal. Detta är ett tydligt tecken på att yrkeshögskola är vägen att gå om du vill ha stora möjligheter till jobb efter studierna. Då yrkeshögskolor har blivit så pass populärt har riksdagen nu bestämt att antalet platser ska expanderas med 45 % till år 2022. Detta kommer att ge fler människor möjligheten till att studera på en yrkesutbildning som passar just dem.
Allt du behöver veta om utbildningar på yrkeshögskola
Alla utbildningar på en yrkeshögskola är gratis med rättigheter till CSN. Detta öppnar upp så att alla får möjlighet till att studera. För att kunna ansöka till en utbildning krävs följande:
- Du behöver ha grundläggande behörighet. Detta innebär att du ska ha en gymnasieexamen eller vuxenutbildning.
- Särskild behörighet är en specifik behörighet som du behöver ha för just den utbildning du söker. Det framkommer oftast där du ansöker vilken särskild behörighet du behöver ha.
- Du kan ibland få välja att göra ett antagningsprov som ökar dina chanser att komma in på en utbildning.
LIA är en viktig del av yrkeshögskolan
För att utbildningarna ska ha en nära anknytning till arbetslivet ingår det LIA (lärande i arbetslivet) i alla utbildningar. Detta är en praktik som gör att du ska få en god inblick i arbetslivet och kunna knyta värdefulla kontakter för framtiden. Har du tur finns det möjlighet att få jobb direkt på din praktikplats efter examen. Ofta är flera lärare och föreläsare även aktiva ute i arbetslivet och vet vad du som student behöver kunna för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. För att säkerställa kvaliteten på yrkeshögskolor finns den statliga myndigheten för yrkeshögskolan. De har som uppgift att analysera arbetsmarknaden och se till att utbildningarna på Sveriges yrkeshögskolor är relevanta för det behov som behövs fyllas.
Hur vet du vilken utbildning du ska välja?
Det finns över hundra olika yrkesinriktningar att välja på så du kan hitta ett yrke som passar just för dig. Det viktiga när du ska välja en utbildning är att du utgår från dig själv och dina intressen. Sätt dig ner och fundera på vilka intressen och styrkor du har. Kolla runt på arbetsmarknaden så du vet vilka jobb som finns. På senare år har antalet distansutbildningar ökat så fundera på om du vill vara på plats i skolan eller ta mer eget ansvar och läsa på distans. Tänk på att det kan va svårare att studera på distans, framförallt om det var längesedan du senast studerade. Om du har svårt att bestämma dig för vilken utbildning du ska välja kan du ta hjälp av en studievägledare.