Äntligen dags att välja högskoleutbildning! Vissa vet exakt vilka utbildningar de vill ansöka till samtidigt som andra inte har ingen aning. Oavsett om du vet eller inte vet vad du vill studera finns en del saker som alla bör ha koll på – vilket är vad som listas här.

Det blir allt mer populärt att studera och allt fler ansökningar trillar in för varje år. Kunskapssamhället vi lever i kräver många gånger en högre utbildning för många attraktiva yrken och det finns mycket att välja mellan. Vilket kan göra att det nog känns överväldigande med antalet alternativ som presenteras på Sveriges ansökningsportal antagning.se för kommande utbildningar. Vad tåls att tänkas på? 

Sök din passion

En enkel fråga att ställa sig är; vad har jag för intressen? Det är i grunden en enkel fråga som kan hjälpa i planeringen för dina framtida planer. Om du inte arbetar med något du tycker är roligt och givande kan det vara lätt att tappa både motivation och driv vilket i sin tur kan göra det svårt att ta sig framåt i karriären. Sök efter din passion, testa nya saker och hitta det du brinner för. På så sätt kan du sedan välja en utbildning som ligger nära dina intressen.

Vart ska jag studera? 

Ligger ditt drömuniversitet i en annan stad eller rent ut sagt utomlands? Läskigt är bara förnamnet på hur det kan kännas att börja sina studier i ett annat land. Du kanske flyttar till ett land som ligger på andra sidan jordklotet, där du inte har någon du känner och kulturen är helt okänd. Se det på ett annat sätt. Det kan vara en omväxling du behöver, en erfarenhet som är ovärderlig och att du lär känna nya människor. Skulle du inte vara redo för det steget finns det många studentstäder att välja mellan i Sverige och en av dem kanske är din hemstad?

Vad händer sen?

Efter mycket övervägande har du tillslut valt en utbildning och det börjar bli dags att studera. Osäkerheten kan nu ligga i att du har gjort fel val eller kanske inte kommer trivas. Det gäller att ha is i magen och ge det ett försök. Skulle det vara så att du inte trivs går det alltid att byta utbildning och om du byter till något snarlikt kan du i många fall tillgodoräkna kurser så att du inte går miste om det du har läst. Om du inte hittar något du gillar kan du testa att bygga en egen examen, då får du din utbildning precis som du vill ha den. Skulle det råka bli fel är det inte hela världen, ta nya tag och ge inte upp.

Stäng meny