Säljare måste kunna många olika saker för att verkligen lyckas och det gör en säljarkurs till en av de mest användbara utbildningarna du kan genomgå. Föutom själva yrkesrollen i sig så ger säljarträning människor möjligheten att utvecklas på ett personligt plan då det höjer självförtroendet, ger insikt i saker som psykologi och kroppspråk och är en värdefull merit på jobbansökningen.

En bra säljarutbildning fokuserar framförallt på undervisandet i olika säljtekniker då de som kan bemästra många och olika sådana får de mest framgångsrika karriärerna. Det är dessutom ett kul yrkesval där ständiga mål och utmaningar sätts, du får träffa olika människor och uppleva sant teamwork. Ett val både för dig som är ny på jobbmarknaden eller dig som känner för att sadla om.

Vad innebär säljaryrket?

Arbetet som säljare innebär att du ska sälja produkter och tjänster till privatpersoner eller företag. Det kan handla om en specifik vara som en bil eller ett livsmedel, eller en service som till exempel en coachingkurs eller revisorstjänst. Det gör säljaryrket till ett arbete där du kan se fram emot många karriärsval inom olika branscher. Du kan också arbeta på olika sätt: genom att jobba hemma som distanssäljare över telefon eller online, i affär, inrikes eller utrikes eller inom olika sociala medier. En erfaren säljare kan också analysera marknaden, ge tips om aktieinköp och på ett rent personligt plan få ett övertag under argumentationer.

Vad gör en bra säljare?

Säljaryrket kan vara mycket välbetalt men det är samtidigt till en stor del upp till dig hur stort klirret i kassan blir. Ju mer du säljer desto mer tjänar du, och även om du inte kan ha full kontroll över potentiella köpare så kan du med rätt tekniker lyckas riktigt bra – till och med bland dem som till en början verkar ointresserade. Så vilka kriterier finns det för att en person skall anses vara en bra säljare?

En skicklig säljare måste först och främst utstråla självförtroende – både i sig själv och för sin produkt. På så sätt visar du konsumenten att du dels är stolt över det du gör och att du verkligen tror på det du säljer. Vidare så är kroppsspråket viktigt; att ha en bra hållning, att ha bra ögonkontakt och att inte stå med armarna i kors. Det här, och en myriad av andra tekniker, får du lära dig på en bra säljarkurs.

Stäng meny