Konkurrensen på arbetsmarknaden kan variera beroende på vilket arbete du väljer. Det görs regelbundet prognoser som förutspår vilka arbeten som har hög respektive låg konkurrens. Det kan vara skönt att veta vilka arbeten som har vilken prognos när du ska fatta beslut inför framtiden.

Behovet av vissa yrkesroller varierar från år till år och därför görs det yrkesprognoser. Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, genomför varje år en undersökning som ska ge en prognos på fem år där det presenteras behövda yrkesroller. Yrkesroller som klassificeras inom “liten konkurrens” innebär att det kan finnas stor chans för dig att få jobb som nyexaminerad. Ett tydligt mönster visar att det kommer behövas anställas mer personal inom främst vård, utbildning och IT. 

IT-marknaden växer

Världen runt omkring oss blir mer och mer beroende av teknikbaserade lösningar och därför behöver vi folk som utvecklar och underhåller dem. När du väljer en utbildning som riktar sig till ett IT-område eller är teknikbaserad har du i stort sett framtiden kirrad. Enligt prognosen kommer det behövas bland annat data- och systemvetare, vilket inte innebär endast en roll utan flera. Inom detta område faller programmerare, IT-arkitekter, kravanalytiker och projektledare samt även ett flertal roller inom IT-säkerhet. 

Vården kommer alltid behövas

I prognosen visas även att det finns behov av vårdarbetare, allt från läkare och dietister till apotekare och psykologer. Det finns stora möjligheter till arbete inom vården och du har möjligheten att hjälpa människor. Såklart är det inte enbart människor som behöver vård ibland, utan du kan även utbilda dig till djursjukvårdare eller veterinär då prognosen visar att även dessa kommer behövas i framtiden.

Stäng meny