Marknadsekonomi är ett mer avancerat system där analyserande av priser på samhällets varor och tjänster förekommer, beroende på efterfrågan och tillgång på marknaden. Ämnet marknadsekonomi är mycket intressant och som diplomerad marknadsekonom har du stora chanser till arbete efter studierna.

Att vara ekonom gör dig gynnsam ute i arbetslivet, det vet de flesta som har sina ekonomistudier avslutade. Samhället skriker efter ekonomer. Som diplomerad marknadsekonom har du dock en fördel av att kunna kombinera både ekonomi och marknadsföring, vilket kan vara mycket givande och intressant.

All ekonomi påverkar

ekonomiI ämnet marknadsekonomi är det naturligtvis viktigt att förstå att all sorts ekonomi tar hänsyn till efterfrågan på varor och tjänster. Om ekonomin går dåligt och det är lågkonjunktur, sjunker priserna, medan de gör tvärtom i en högkonjunktur. Efterfrågan på vissa varor och tjänster sjunker likaså när det är dåliga tider. Att försöka analysera framtiden är ingen lätt match men oerhört intressant om du är marknadsekonom.

Marknadsekonomens uppgifter kan vara flexibla och variera. Du kan till exempel få jobb på myndigheter och även på mindre företag där du analyserar lönsamheten och företagets kundmarknad. Här gäller det att ta hänsyn till många faktorer, inte minst konkurrenterna för att alltid försöka ligga steget före.

Strategier

Det ligger i varje företags intresse att hamna högst upp på listan med nöjda kunder samt att vara utmärkande i valet av varor och tjänster. Marknadsekonomen ansvarar till exempel för att ta fram olika strategier för att komma dithän. Det är en perfekt mix för dig som både tycker om marknadsföring och ekonomi, kanske för att kombinera ditt tidigare jobb med en ny bransch eller ta ett steg in i en ny värld om du vidareutbildar dig. Du har alltså två branscher som är gynnsamma för dig vilket breddar dina karriärmöjligheter och vyer.

Stäng meny